Venetaxi.com – din båttaxi i Sibbo, Borgå och Helsingfors!

Klicka på länken nedan för vårt tillgänglighetsutlåtande:

Tillgänglighetsutlåtande

Venetaxi.com betjänar med en sjöduglig båt som är tillverkad i Sibbo.

Klimatkompenserad båttaxi i Sibbo, Borgå och Helsingfors området!

VI ÅTERVÄNDER VÅREN 2023! Tack för säsongen 2022!

Våra tjänster är utsläppsneutrala!

Vi kompenserar samtliga utsläpp genom att plantera kolsänkor i Finland i samarbete med Ilmastoapu Oy. Vi har bundit oss till att följa hållbara resetjänsters principer och har certifierats för vårt hållbarhetsprogram både av Sustainable Travel Finland och Good Travel Seal.

Läs mera om vårt hållbarhetsarbete här (på engelska).

Du kan se vårt certifikat över utsläppskompensation (på finska) nedan:

Venetaxi.com – Ilmastoapu utsläppskompensations certifikat

Venetaxi.com har erhållit Business Finlands Sustainable Travel Finland märke som utmärkelse för vårt hållbarhetsprogram!

Det finns massor av ställen i Sibbo, Borgå och Helsingfors skärgård värda ett besök. Nedan kan du bekanta dig med några pärlor som vi rekommenderar samt våra favorithamnar

Givetvis plockar vi upp dig där du önskar, från Esbo i väster till Borgå i öster.

Vår ruttkarta

Klicka på kartan på området du önskar veta mera om. Du kan också klicka på hamnarnas och resmålens namn nedan:

KalkstrandJoensuun TilaGumbostrandMöholmenNorrkullalandetÖstholmenPörtö

Kalkstrand hamn

Kalkstrands hamn befinner sig cirka 10 km söder om riksväg 7 mellan Helsingfors och KOtka. Från Söderkulla i Sibbo finns en bussförbindelse till Kalkstrand, men i ärlighetens namn är tidtabellerna sparsamt planerade. Sanningen är att en taxiresa från Söderkulla inte kostar mer än cirka 25 euro.

Till Söderkulla tar man sig däremot smidigt med flera bussavgångar från Helsingfors centrum. Läs mera i Helsingforsregions trafiks ruttplanerare.

Klicka på länken nedan för att se Kalkstrand på kartan:
Kalkstrand (Google Maps)

Tjänster i Kalkstrand

  • Restaurang På Krogen
  • Grillkiosk
  • Gratis parkering (maximalt 9 timmar)
  • Avgiftsbelagd parkering (20 € / veckoslut, även dags och timdebitering)
  • Turbåtsbrygga

Gumbostrand båthamn

Gumbostrand är en populär träffpunkt för sommarboende i Sibbo, särskilt bland folk i inre skärgården. Gumbo befinner sig något närmare Helsingfors än Kalkstrand.

Från ändstationen i Helsingfors metro finns en bussförbindelse längs huvudvägen som löper förbi Gumbo, därifrån vägen till hamnen är cirka 3 kilometer. En bussförbindelse från huvudvägen till Gumbostrand finns också, men det gäller att kontrollera tidtabeller i förväg.

Du kan se på bussförbindelserna mellan Helsingfors och Sibbo i Helsingforsregionens trafiks ruttplanerare.

Klicka på länken nedan för att se Gumbostrand på kartan:
Gumbostrand (Google Maps)

Tjänster i Gumbostrand:

Norrkullalandet

Vy från en av Norrkullalandets många grillplatser mot öppet hav.

Norrkullalandet befinner sig endast 10 minuter per båt från Kalkstrand hamn. Längs södra kusten består holmen av underbara släta berg och sandstränder. Detta område underhålls av Sibbo kommun och är fritt att utnyttjas av vem som helst.

Det går att anlända till Norrkullalandet med båt eller turbåt. Stränderna, beach volley planen och grillplatserna är fria att användas, så som även utkikstornet som finns på området. Lägg dock märke till att största delen av den stora holmen är i privat ägo och utöver Seasong resetjänstföretagets byggnader finns det en hel del folks hem där. Det är inte tillåtet att övernatta på Norrkullalandet (gäller inte stughyrare), utan det är ett dagsutflyktsmål.

Klicka på länken nedan för att se Norrkullalandet på kartan:
Norrkullalandet (Google Maps)

Norrkullalandets tjänster:

VI ÅKER DIT!

Venetaxi.com både rundturer och direkt transport från Fastlandet till Norrkullalandet. Transporter från 69 € och rundturer från 99 € för hela sällskapet!

Pörtö

Pörtö är ett ypperligt område för att se öppet hav.

Pörtö friluftsområde öppnades i början av 2000-talet då ett större område tilläts för ilandstigning. Före detta har Pörtö varit hem för flera året runt boende och är det fortfarande. Ett flertal av befolkningen på Pörtö arbetade tidigare med fiske men också båtbygge har av tradition varit en viktig näringsgren på holmen. Turbåten M/S Pörtö som förenar året runt boende i skärgården med fastlandet är byggt på Pörtö båtvarv som fortfarande är verksamt och har specialiserat sig i byggandet av arbetsbåtar.

Pörtö har också en militärhistorisk betydelse. Efter andra världskriget uppfördes ett tornkanonsbatteri för kustartilleriet. Spår av denna verksamhet kan fortfarande ses på området. Lotsverksamhet har idkats på Pörtö redan från år 1868 och Sjöbevakningens station befann sig på Pörtö från tiden efter andra världskriget tills år 2011, då verksamheten flyttades till en flytande sjöbevakningsstation närmare Borgå.

Det är tillåtet att tälta på Pörtö! Du kan placera tältet enligt preferens antingen i den frodiga gröna skogen eller intill de karga strandklipporna.

Klicka på länken nedan för att se Pörtö på kartan:
Pörtö, Borgå (Google Maps)

Tjänster på Pörtö:

  • Gott om utrymme för utflykter, bärplockning och förfriskning
  • Skyddande skogsbryn, vackra strandklippor och fantastiska havsvyer
  • Militärhistoria: 152 mm kustartilleripjäs torn och eldledningstorn
  • Flera eldplatser och ved
  • Flera torrtoaletter

Specialitet: Butiksbåt!

Finlands äldsta och sista butiksbåt betjänar skärgårdens befolkning från midsommaren till början av augusti. Turister är givetvis välkomna ombord att shoppa också! M/S Christina säljer baslivsmedel men också bland annat grönsaker som odlats i skärgården och bland annat lokal rökt fisk. Öl och övriga lätta alkoholdrycker finns även i sortimentet.

Butiksbåten stannar från midsommaren till augusti vid Pörtö skolbrygga:
Måndagar och Torsdagar 10:30
Lördagar 10:15
(Tidtabellerna är riktgivande och alltid beroende av väderförhållanden)

M/S Christina är Finlands äldsta och enda butiksbåt. Det är faktiskt möjligt att det är hela norra Europas enda. Dess betydelse för boende i skärgården är naturligtvis praktisk men också i högsta grad social. De senaste skvallren berättas på butiksbåtsbryggan, medan man njuter av en glass – denna delikatess som annars av tradition varit svår att få tag i i yttre skärgården.

Det lönar sig absolut att ta en promenad från friluftsområdet till butiksbåten. Uppköpsupplevelsen är en programpunkt värd att företa i sig. Eftersom butiksbåten är den enda platsen där man kan köpa glass, är det i praktiken en regel att det måste man åtminstone köpa ombord. I samband med butiksbåtsvisiten kan man träffa lokalbefolkning och få en liten insikt i livet och vardagen i yttre skärgården.

VI ÅKER DIT!

Venetaxi.com erbjuder transport från Gumbostrand och Kalkstrand hamnar på fastlandet till Pörtö. Vi betjänar båda Pörtö allmänna bryggor: skolbryggan och Svartvikens brygga (fd. Försvarsmaktens brygga). Från skolbryggan är det lite under en kilometer till friluftsområdet, medan Svartvikens brygga ligger precis mitt i friluftsområdet. Priser från 79 € (enkel färd).

Möholmen

Möholmen är ett populärt resmål för dagsutflykter bland båtresenärer, men passar ypperligt för även längre uppehåll.

Det är tillåtet att tälta på Möholmen! Holmen har flera grillplatser och torrtoaletter. Det går ingen förbindelsebåtstrafik till Möholmen, därmed finns det ofta mindre dagsresenärer där än på brevid liggande Norrkullalandet.

VI ÅKER DIT!

Venetaxi.com erbjuder transporter från Gumbostrand och Kalkstrand hamnar på fastlandet till Möholmeniin. Priser från 69 € (enkel färd). Vi kan komma överens om ett fördelaktigt fast pris för tur-retur, exempelvis avgång på fredag eftermiddag och retur på lördag från 130 €.

Joensuun Tila

Joensuun Tila är en verklig oas för resenären! På området finns både minigolf och frisbee golf banor, men också ett caravanområde med platser för övernattning och säsongsplatser. Det är möjligt att tälta mot en liten ersättning och om man önskar högklassig logi, kan man övernatta i nobelpristagare A. I. Virtanens förra hem i Sibbos mest berömda hotell. I samband med hotellet finns en restaurang, som kompletterar det breda tjänsteutbudet på Joensuu Tila.

Till Joensuun Tila kan du ta dig både längs landsväg och Sibbo å. Det finns möjlighet att hyra kajak eller roddbåt för att på egen hand bekanta sig med ån.

Barnfamiljer uppskattar säkert områdets specialitet: en simsjö med vatten som är garanterat fritt från blågröna alger – den artificiella sjöns vatten kommer nämligen från en ytvattensbrunn, även om den befinner sig precis intill Sibbo å.

VI ÅKER DIT!

Venetaxi.com tarjoaa erbjuder transporttjänster mellan Gumbostrand och Joensuun Tila samt Kalkstrand och Joensuun Tila. Det går bra att hoppa ombord på vår båt också från Joensuun Tila om man känner för att lufta på sig lite till havs eller önskar besöka ett av skärgårdens resmål. Vi ordnar också rundturer som kombinerar besök till skärgårdsdestinationer med en dag på Joensuun Tila. Fråga exempelvis om vårt hela familjens paket, där små skeppare har möjlighet att lära sig om att navigera och dessutom får prova på att köra M/B LauluVene! Priser från 69 € (enkel resa).

Östholmen

Lite längre ute i Sibbo skärgård ligger Östholmen som tillsammans med brevid liggande Furuholmen länge endast var tillgängliga för resenärer med egen båt. Den bergigare Furuholmen lämpar sig ypperligt för att fästa sig med båt, medan den till terrängen mer mångsidiga Östholmen med sin skyddade hamn är en ypperlig plats för anländandet med mindre båtar också. En bra plats för övernattning hittas säkert på Östholmen.

Det är tillåtet att tälta på Östholmen! Det finns ett flertal grillplatser och dessutom ett kokskjul och en bastu som är tillgänglig på förhandsbeställning. På området finns under sommarsäsongen en övervakare, vilket bidrar till bättre säkerhet. Snygga torrtoaletter finns givetvis också. Det är rätt så kort väg till Östholömen också från Helsingfos, exempelvis från Björnsö eller varför inte Nordsjö.

VI ÅKER DIT!

Venetaxi.com erbjuder transporter från Gumbostrand och Kalkstrand hamnar på fastlandet till Möholmeniin. Priser från 69 € (enkel färd). Vi kan komma överens om ett fördelaktigt fast pris för tur-retur, exempelvis avgång på fredag eftermiddag och retur på lördag från 130 €.

Priser

Våra priser består av fastprissatta rutter samt rutter som debiteras baserat på körtid. Avfärdshamnen bestämmer grundpriset. I priset ingår hela båten till sällskapets förfogande, resenäravgift uppbärs ej. Vi transporterar sällskap på 1-5 personer. För varutransporter överenskoms skilt enligt skild prislista.

Vi gör gärna även en offert för återkommande transportbehov!

Fastprissatta rutter

På kartan nedan kan du se våra mest populära rutter. Prisinformationen finns i tabellen under kartan.

Fasta priser 2022

Följande rutter har ett fördelaktigt fast pris. Priserna gäller tillsvidare. Vi förbehåller rätten att ändra på priserna exempelvis baserat på förändringar i bränslekostnader. Det slutliga priset överenskoms alltid före avfärd.

Priserna nedan är i kraft från måndag till lördag klockan 10-20. Övriga tider tillkommer +50 % på priset.

Tur och retur priset gäller endast för returresor som bokats i samband med avfärdsresan. För returresor bokat i efterhand debiteras enkelresans pris.

RuttKörtid*Pris
Kalkstrand – Norrkullalandet / Möholmen
Tur och retur
10 min
59 €
99 €
Kalkstrand – Gumbostrand / Simsalö / Vilstrand
Tur och retur
15 min
69 €
125 €
Kalkstrand – Östholmen
Tur och retur
20 min
79 €
145 €
Kalkstrand – Bodö / Pörtö (ej friluftsområde)
Tur och retur
25 min
79 €
145 €
Kalkstrand – Pörtö, friluftsområde
Tur och retur
35 min
89 €
160 €
Kalkstrand – Fagerö
Tur och retur
40 min
89 €
160 €
Gumbostrand – Simsalö / Vilstrand
Tur och retur
10 min
59 €
99 €
Gumbostrand – Östholmen
Tur och retur
15 min
69 €
125 €
Gumbostrand – Bodö / Pörtö (ej friluftsområde)
Tur och retur
30 min
79 €
145 €
Gumbostrand – Pörtö, friluftsområde
Tur och retur
40 min
89 €
160 €
Gumbostrand – Fagerö
Tur och retur
40 min
89 €
160 €
Joensuun Tila som avfärds/ankomstställe+10 min+20 € **
*Körtiden är alltid beroende på väderförhållanden. Den anmälda tiden gäller för optimala förhållanden (ej hård vind, starkt regn och/eller dimma).
** Per riktning
Fasta priserna är i kraft från börjad säsong tillsvidare.
Vi förbehåller oss rätten till prisförändringar exempelvis på grund av stigande bränslekostnader.
Mervärdesskatt 10 % ingår i samtliga priser.
Det går att stiga ombord från ett flertal hamnar. Gumbostrand i Sibbo är en populär avfärdshamn särskilt för utflykter till Sibbo inre skärgård. Gumbo kiosk betjänar året om.

Vi gör gärna en offert för kontraktprissättning gällande återkommande resor eller säsongsbetingad transporttjänst.

Övriga rutter debiteras enligt körtid

För övriga rutter sker debitering baserat på körd tid. Ifall avgångshamnen är någon annan än de ovan nämnda, debiteras dessutom flyttkörning à 90 € / h. Flyttkörningen beräknas från M/B LauluVenes hemhamn (Bodö). Minimidebitering för körtidsbaserad tjänst är 90 €.

Körtkörning, minimidebitering (0-30 minuter)90 €
Första timmen (31-60 minuter)110 €
Följande timmar à95 €
Väntetid (väntandet på kunden i hamnen), per påbörjad timme60 € / h
Varuleveranskörning (inga resenärer ombord)95 € / h
Flyttkörning (körning till av kunden önskad avfärdshamn)90 € / h
Tankningstjänst (Mellan Pörtö/Bodö-Kalkstrand)
Påfyllning av maximalt 6 x 20 l bänslekanistrar inklusive resor (körtid + tankning + lastning).
Dessutom debiteras priset för bränslet i enlighet med Björnsö butiks priser.
89 €
Moms 10 % ingår i samtliga priser.

Förutom havsområden kan vi även åka uppströms längs Sibb å. Joensuun Tila intill åmynningen är ett populärt resmål för hela familjen, men ån i sig är en sevärdhet. M/B LauluVenes födelsehem, Marino Boats båtbyggeri befinner sig nära mynningen till Sibbo å.

Övriga tjänster

Butikskassetjänst – Vi plockar upp era uppköp från fastlandet och transporterar till skärgården.

Bränsletjänst – Vi plockar upp era bränslefat, fyller på dem och returnerar dem påfyllda.

Bärgningstjänst -Vi bogserar små (max. 6 m långa) båtar till närmaste hamn (ex. Kalkstrand) för service och uppehålls arbeten.

Övriga behov? – Fråga gärna! Om vår egen båt inte räcker till tipsar vi gärna om våra samarbetspartners.

Betalningssätt och -villkor

Vi tar emot VISA och Mastercard (debit/credit)-kort, MobilePay och kontanter. Vi har ingen växelkassa. Kunder som önskar betala kontant uppmanas reservera jämna pengar. Det är dock givetvis både tillåtet och rekommenderat att ge skepparen lite dricks! 🙂

Med företags- och samfundskunder kan vi sluta faktureringskontrakt.
Kredituppgifter kontrolleras innan godkännandet av faktureringsöverenskommelser.

För beställningar värda över 199 euro kan vi undantagsvis kräva förhandsbetalning 0-100 % av slutsumman. Förhandsbetalning uppbärs per MobilePay eller banköverföring och därom överenskoms vid beställningsskedet.

Tjänster

Taxibåt

Vi erbjuder persontransporter i Sibbo, Borgå och Helsingfors skärgårdsområden. Personantalet är 5+1 och små mängder baggage. Samtliga resenärer erbjuds flytväst ombord M/B LauluVene. Tack vare grund djupgång (ca. 0,8 m) kan vi anlöpa så gott som alla bryggor. Då väderförhållanden tillåter är vår marschfart 18-22 kn och då räcker exempelvis färden från Kalkstrand till Norrkullalandets friluftsområde under 10 minuter och färden från Kalkstrand till Pörtö friluftsområde cirka 30 minuter, beaktandes ruttpartier med hastighetsbegränsningar. Även i mer krävande väderförhållanden transporterar vår båt resenärer och baggage säkert fram. Hastighet och ruttval bestäms av skepparen alltid baserat på omständigheterna.

Vi erbjuder båttransporter i Sibbo, Borgå och Helsingfors vattenområden, men även längre resor kan underhandlas om.
Bilden är tagen vid Svartholm fästning ytter om Lovisa.

Djurtransporter

Sällskapsdjur är välkomna ombord M/B LauluVene på sina ägares ansvar. För eventuella överraskningar och därtill följande städnings- eller reparationskostnader ansvarar alltid ägaren. Vi kräver munkorg på aggressiva/rädda hundar. Vi rekommenderar varmt bruk av livväst (ägare hämtar med egna). Om hundarna inte har livväst, rekommenderar vi användning av säle, vilket underlättar ombord- och avstigning. Katter åker ombord M/B LauluVene endast i bärkasse eller -korg. Om övriga djur förutom hundar och katter bör kommas överens med skepparen i förväg. Vi transporterar inte djur som gods utan ansvarsperson, kunden bör alltid själv vara ombord.

Vi transporterar gärna alla slags personer, också fyrtassade. På bilden från människopersonen till höger: Arttu-Paavo, Lysti, Cindy och Sofi.

Varutransporter

Vi kan också erbjuda transport av små mängder varor ombord M/B LauluVene som skilda godstransporter. Vi kan till exempel transportera era butiksuppköp från fastlandet till holme, eller små mängder brännämnen (bensin, diesel, gas) i era egna behållare. Vid behov kan vi plocka upp era bränslefat och leverera dem tillbaka påfyllda mot en liten transport- och servicedebitering. För varutransporter är tyngdgränsen 200 kg och maximala storleken för enskilt föremål är cirka 50 cm x 50 cm x 4 m. För transport av enskilda tunga föremål (över 25 kg) eller överstora föremål (se mått ovan) kräver vi lastningshjälp i både avfärds- och ankomsthamnarna.

Också små varutransporter lyckas. Om du råkar ha till exempel slut på kaffe, beställ från butiken leverans till Kalkstrand eller Gumbo, vi transportera era inköp till er brygga eller vid behov hela vägen in i stugan.

Havsbegravning

Ifall ni vill hedra en hädangången näras minne med att strö askan av den avlidne i havet, står vi till er tjänst. Havsbegravning ordnas på Helsingfors vattenområde, intill Abrahamsskär, söder om Sveaborg. Avfärd enligt överenskommelse från Helsingfors centrum, antingen Havshamnen (Café Carusel) eller salutorget (Gamla saluhallen).

Vår skeppare är alltid iklädd mörk kostym för att hedra minnet av den hädangångne och närståendes sorg.

Mellan 1 och 6 personer kan delta i havsbegravningen. Helhetstiden för ceremonin är cirka 1 – 1½ timmar, beroende på väderförhållanden.

Havsbegravning är ett vackert sätt att hedra en kär persons minne. Det krävs tillstånd för att strö askan i havet, men exempelvis utanför Helsingfors finns ett område reserverat just för detta ändamål. Vänligen lägg märke till att övriga praktiska detaljer bör arrangeras tillsammans med begravningsbyrå. Ifall ni behöver hjälp med detta, står vi givetvis till tjänst för att hitta en lämplig begravningsbyrå.

Priset för havsbegravningstjänsten är 279 € (inkl. moms. 10 %).

Skepparen Kristian presenterar sig

Jag har lång erfarenhet av att köra båtar av diverse storlekar. Jag har agerat befälhavare för allt från roddbåtar till lite större vattenfarkoster.
På bilden är jag på övre styrplatsen (flybridge) på en stor Minor båt på väg till hemhamnen i yttre skärgården.

Hej!

Jag heter Kristian Meurman och är verksam som Venetaxi.com:s och m/b LauluVenes skeppare. Jag har bott så gott som hela mitt liv nära havet och spenderat somrarna sedan spädbarnstider i yttre skärgården, särskilt på Bodö i Borgå yttre skärgård. Min kärlek till skärgården och havet fick mig att i tiderna göra även min militärtjänst inom Marinen.

Planen om företagsverksamhet inom båttransport branschen växte fram under ett antal år, men den verkliga stora knuffen skedde mot slutet av sommaren 2021 då jag köpte M/B LauluVene och tyckte att denna sköna båt måste även andra få komma att njuta av.

Jag har också arbetat ombord på fartyg som yngre och har förarbrev för hyrbåtar samt internationellt båtkörkort, kompletterat med kompetens för invattensfarledstrafik i Europa (Code Européen des Voies Navigables Intérieures – CEVNI).

Hjärtligt välkommen ombord!

Be offert – ta kontakt

Våra fasta priser hittar du under rubriken PRISER. Ta gärna kontakt om du önskar mera information om vår prissättning eller någon av våra tjänster, eller om du önskar en offert om någon service:

Ring: +358 440 811 020 / Kristian
Skicka epost: info@venetaxi.com
Skicka WhatsApp meddelande: Venetaxi.com WhatsApp
Venetaxi.com Facebook (Messenger)

Tilläggsinformation: info@venetaxi.com

Vår policy om behandling av personliga data