Saaristokierrokset

Kesän saaristokierrokset

Taksivenepalvelujen lisäksi meiltä löytyy valmiiksi suunnitellut saaristokierrokset, joissa pääset nauttimaan saariston kauneimmista maisemista. Kiertoajeluun voi hyvin mahduttaa myös poikkeamisen kahvilla tai lasillisella merellisessä miljöössä.

Saariston parhaat palat

Tervetuloa näkemään Sipoon saariston parhaat palat yksityisellä kiertoajelulla, joka ulottuu aina Helsingin rajalta Porvoon rajalle!

Ajamme sekä kauniin sisäsaariston läpi, että Sipoonselän yli, jossa näemme avomerta. Kuljemme kapeaa Kitön sisäväylää pitkin Insjön-nimiselle lahdelle, joka nimensä mukaisesti muistuttaa järvimaisemaa.

Hintaan sisältyy

 • Yksityinen kiertoajelu, jonka aikana nähdään sekä avomerta karuine ulkosaaristoineen että pittoreskia sisäsaaristoa sekä kapeita väyilä. Näemme sekä kauniita pitsihuviloita ja kalastajien mökkejä että hulppeita Sipoonrannan villoja.
 • Maihinnousu Norrkullalandetin saareen, jossa kiipeämme näköalatorniin ihastelemaan upeita näkymiä yli Sipoon saariston
 • Halutessa poikkeaminen kahvilla/lasillisella (tarjoilut maksetaan erikseen paikan päällä) Gumbo Kioskilla (Gumbostrand) ja/tai Ravintola SSS Paviljongenissa (Spjutsund)
Hinta yhteensä199 €*
Henkilömäärä1-5*
Retken kokonaiskesto2-3 h
– josta venekiertoajelun. 1 h**
* Hinta ei ole riippuvainen osallistujamäärästä, vaan sisältää koko veneen käyttöön. Hintaan sisältyy alv. 10 %.
** Matkan kesto riippuu pysähdysten määrästä, sekä vallitsevista sääolosuhteista.

Ajoreitti ja nähtävyyksiä

Ajoreitti on suuntaa-antava. Lopullisen reittivalinnan määrittelee aina vallitseva säätila.
 1. Matka alkaa Kalkkirannan satamasta kohti Sipoon sisäsaaristoa
 2. Pysähdymme Norrkullalandetin saaressa, jossa sijaitsee Sipoon kunnan virkistysalue upeine rantoineen. Teemme pienen kävelylenkin (yhteensä n. 2 km) ja kiipeämme näköalatorniin, josta aukeaa upeat näkymät koko Sipoon saariston yli.
 3. Sipoon sisäsaaristo on kalastajien suosiossa, kaislikoiden läheisyydessä näkee usein kalastajia haukia narraamassa. Suomenlahden rannikon petollisuuden näkee myös hyvin: karikkoinen ja paikoin hyvin matala saaristoalue on koitunut monen laivan kohtaloksi. Nykyään vesiväylät on merimerkein merkitty ja väylä on monin paikoin hyvin kapea.

  Voimme ihailla kauniita pitsihuviloita saariston puolella ja hulppeita omakotitaloja mantereella, pienimmissä saarissa on vaatimattomampia mökkejä.
 4. Halutessamme, voimme poiketa kahvilla Gumbostrandin satamassa, Gumbo Kioskilla.
 5. Sipoon saaristo on ollut ympärivuotisesti asutettua jo vuosisatojen ajan – ja on sitä edelleen. Simsalön saaressa oli pitkään koulu, mutta oppilasmäärien pudottua se lakkautettiin. Nykyään Simsalössä järjestetään kesätapahtumia ja myyjäisiä ja koulussa on nähtävillä usein muun muassa taidenäyttelyitä. Simsalön paloasemantorni on tärkeä maamerkki ja nähtävyys. Erikseen ennakkoon varatessa, voimme käydä tutustumassa käsityömyyntinäyttelyyn sekä tutustumaan saaren ja alueen historiaan Simsalön koululla.
 6. Sipoo mainostaa usein itseään sillä, että se on lähellä Helsinkiä. Saaristossa tämän voi todella nähdä konkreettisesti. Kuljemme Sipoon ja Helsingin rajan yli ja Vuosaaren sataman nosturit näkyvät puiden latvojen yli. Kuntarajoilla ei tosin saariston väestön keskuudessa ole niinkään väliä. Täällä asuvat ovat ensisijaisesti kotisaareltaan kotoisin, toissijaisesti jonkin kunnan asukkaita.
 7. Söpö sisäsaaristo muuttaa muotoaan kuin taikasauvan iskusta ja yhtäkkiä selät levenevät ja ympäristö muuttuu karummaksi, olemme matkalla kohti ulkosaaristoa ja avomeri näkyy uloimpien saarten välistä. Sipoonselkä erottaa sisä- ja ulkosaariston sekä toimii aluevesirajana kolmelle kunnalle: Helsingille, Sipoolle ja Porvoolle. Tässä kohtaa joudumme todennäköisesti laskemaan nopeutta, sillä Sipoonselkä on kuuluisa ristiaallokostaan. Onneksi LauluVene on suunniteltu ulkosaariston vaativiin olohin!
 8. Kuljemme Sipoonselän läntistä aluetta pitkin kohti Porvoota. Kulkusuuntaamme nähden oikealla nousee kauempana Pirttisaaren tutka-asema ja radiomasto korkeana puiden latvojen yläpuolella.
 9. Pitkä selkä nostattaa usein avomeriolosuhteita vastaavan aallokon ja pohjan muoto saa aallon harjat nousemaan terävinä ja korkeina. Kohti Porvoon jokea nouseva kapeneva lahti on paitsi tärkeä veneväylä Porvoon kaupungin suuntaan, myös suurempien alusten väylä kohti satamia.
 10. Käännymme Sköldvikin sataman lähistöllä ympäri, todennäköisesti näemme lastausta tai lähtöä odottavia suuria tankkereita. Polttoainejalostamon satama on tonneissa laskettuna itäisen Suomenlahden vilkkain satama.
 11. Mikäli jano tai nälkä vaivaa, tai kahvihammasta on alkanut kolottaa, voimme poiketa SSS Paviljongen -ravintolassa, jonka merenrantaterassi on suosittu paikka nauttia hyvästä saaristotunnelmasta, ihmetellen samalla rahtilaivojen liikehdintää.
 12. Paluumatka kulkee sisäreittiä pitkin. Kuljemme Kitön sisäväylälle, joka on todella kapea ja vaatii tarkkaavaisuutta kipparilta. Kapeimmassa kohdassa ei kovin montaa kymmentä senttiä ole veneen kylkien ja kallion välissä, lisäksi alitamme sillan, joka pitkien matkustajien kannattaa suosiolla alittaa istualtaan veneessä.
 13. Insjön eli ”sisämeri” tai ”sisäjärvi” on järvimaisemaa muistuttava sokkeloisten sisäsaarten väylien välissä löytyvä suojaisa vesialue. Sipoon saaristo on todella monipuolinen, pitkät selät, aavat ulapat ja järvimaiset maisemat löytyvät täältä kaikki!
 14. Palaamme Sipoon itäisen sisäsaariston suojista takaisin Kalkkirantaan, jonne matkamme päättyy.


HUOM!
Vene on osittain katettu, mutta sateen sattuessa voi olla hyvä idea olla varalta sadeponcho/sadeasu mukana. On myös hyvä idea ottaa vesipullo mukaan, vaihtoehtoisesti juotavaa voi ostaa Gumbon kioskilta, retken alkupuolella.

Pirttisaari – vartiopaikka avomerellä

Pirttisaari (ruots. Pörtö) oli vuosikymmenien ajan suljettu saari. Jo vuodesta 1868 saaressa toimi luotsiasema, mutta toisen maailmansodan jälkeen viranomaistoiminta saarella alkoi toden teolla. Nykyään Pirttisaari on paitsi ympärivuotisten asukkaiden koti ja monien kesäsaarelaisten lomaparatiisi, myös vireä ulkoilualuesaari.

Pirttisaari sijaitsee aivan uloimmassa saaristossa ja se tarjoaa runsaasti mielenkiintoista historiaa tutustuttavaksi.

Tykistöpatterista virkistysalueeksi

Puolustusvoimat pitivät saaren kaakkoisrannikkoa hallussa vuosikymmenien ajan, sillä alueella toimi 152 mm tornikanuunapatteri. Lisäksi vieressä sijaitsi luotsiaseman ohella Merivartioston tukikohta sekä tutka-asema. Maihinnousu suureen osaan Pirttisaaresta oli rangaistuksen uhalla kielletty.

Opastus rannikkotykistössä palvelleen reservialiupseerin johdolla

Nousemme maihin Pirttisaaren koululaiturilta, josta kävelee vanhalle linnakealueelle noin 20 minuutissa. Kipparimme on itse rannikkotykistössä palvellut tuliasemalinjan reservin laskinaliupseeri ja Suomenlinnan Rannikkotykistökillan jäsen, joten pääsemme kävelyn lomassa tutustumaan muun muassa Suomenlahden rannikkotykistöön nojanneeseen puolustukseen.

Poiketen monista muista Suomenlahden rannikkopuolustuksen linnoitussaarista, Pirttisaari ei kuulu niin sanottuun Pietari Suuren merilinnoitukseen, eikä täten ole venäläisten rakentama. Pirttisaaren linnake rakennettiin nimenomaisesti suojaamaan idän suunnasta mahdollisesti saapuvaa uhkaa ja se muodosti yhdessä Lehtisen saaren (ruots. Lövö) kanssa Rannikkotykistörykmentti 1:n Pellingin lohkon. Tykkejä oli kummassakin saaressa 3 kappaletta, malliltaan 152/50 T ja ampumavalmiina Pirttisaaren putket olivat 18.10.1939, jolloin toimeen oli pantu Ylimääräiset Harjoitukset. Talvisota syttyi reilua kuukautta myöhemmin, 30.11.1939.

1990-luvulle tultaessa raskaat 152 mm:n tornikanuunapatterit ajettiin hiljalleen alas uudempien järjestelmien tieltä ja Pirttisaarikin hiljeni. Lopullisesti Puolustusvoimat poistui alueelta vuonna 2009 ja Merivartioasemakin siirrettiin uudelle kelluvalle asemalle lähemmäs Porvoota kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 2012 Pirttisaaren vanhat suljetut alueet oli avattu kokonaisuudessaan virkistyskäyttöön.

Käytöstä poistetut puolustusrakennelmat ovat osittain avoimia ja niihin voi tutustua omalla vastuullaan.

Hintaan sisältyy

 • Yksityinen kiertoajelu, jonka pääpaino on karussa ulkosaariston maisemassa, mutta Pirttisaaren sisälahti yllättää suojaisine poukamineen ja nättine mökkeineen. Näemme myös Muumikirjoista tutun Söderskärin eli ”Muumipapan” majakan nousevan horisontissa.
 • Opastettu kävelykierros Pirttisaaressa, jossa tutustumme saaren ja lähialueen historiaan ja näemme muun muassa vanhan koulun (ulkopuolelta), kalastajanpojan muistoristin 1800-luvulta sekä Rannikkotykistörykmentti 1:n Pellingin lohkon Pirttisaaren 152-millimetriset kanuunat kasematteineen ja miehistö- sekä ammustiloineen.
Hinta yhteensä199 €*
Henkilömäärä2-5*
Retken kokonaiskesto3 h**
– josta venekiertoajelu 1 h**
– opastettu kävelykierros Pirttisaaressa2 h
* Hinta ei ole riippuvainen osallistujamäärästä, vaan sisältää koko veneen käyttöön. Hintaan sisältyy alv. 10 %.
**Siirtymien kesto riippuu vallitsevista sääolosuhteista. Reitti Pirttisaareen ylittää Sipoonselän, jonka tuuliolosuhteet voivat paikoin olla haastavia.

Ajoreitti ja nähtävyyksiä

Ajoreitti on suuntaa-antava. Lopullisen reitin määrää aina vallitsevien säätila.
 1. Lähdemme matkaan Kalkkirannasta, suunta on lähes suoraan etelään. Etäisyyttä mantereelta Pirttisaareen on hieman alle 10 km / noin 5,3 M.
 2. Puolivälissä matkaa ylitämme Sipoon ja Porvoon kuntarajan. Tyyrpuurin puolella (oikealla) näkyy Kaunissaari.
 3. Saavumme Pirttisaaren edustalle ja käännymme laivaväylälle. Talvisin Sköldvikin sataman liikenne kulkee tätä väylää pitkin, jota pidetään auki jäänmurtajien avustuksella. Kunnon jäätalvina meren jääpeite saattaa ulottua hyvinkin kauas Pirttisaaren eteläpuolelle ja esimerkiksi luistellen pääsee jopa Söderskärin majakalle asti.
 4. Nousemme maihin Pirttisaaren koululla ja tutustumme ulkoapäin koulurakennukseen sekä sen lähiympäristöön. Nykyään koulu on tärkeä kohtaamispaikka saaren asukkaille, siellä järjestetään esimerkiksi erilaisia juhlia ja myyjäisiä. Koulu oli toiminnassa 1990-luvulle asti ja sen viimeiset oppilaat ovat tänä päivänä keski-ikäisiä.
 5. Noin 20 minuutin kävelymatkan jälkeen saavumme vanhalle merivartioasemalle. Merivartioaseman lisäksi Pirttisaaressa on ollut niin luotsi- kuin tullitoimintaa vuosisatojen saatossa. Ensimmäiset viranomaiset olivat nimenomaan luotseja.
 6. Makkarauddenin lähistöllä sijaitsi pääosa Pirttisaaren patterin rakennuksista. Miehistökasarmit sekä kantahenkilökunnan asunnot ovat edelleen osittain pystyssä. Puolustusvoimat käytti aluetta vielä pitkälle 2000-luvulle harjoitusalueena.
 7. Keskimmäinen kanuuna löytyy korkealta kalliolta, josta on hyvä ampumasektori niin suoraan itään, pohjoiseen, kuin etelään.
 8. Kalastajanpojan muistoristi 1880-luvulta muistuttaa, että meri on aina vaatinut uhrinsa, eikä elämä ulkosaaristossa ole koskaan ollut helppoa. Tulenjohtotorni nousee saaren korkeimmalta kohdalta.
 9. Tutustumme vielä läntiseen tykkiin, jossa voimme nähdä myös niin sanotun napalmikuvun alle piilotetun aseen koko komeudessaan, ammus- ja miehistötiloineen. Läntiseltä tykiltä kävelemme takaisin veneelle, josta lähdemme matkaan kiertäen Pirttisaaren kaakkoispuolelta ympäri.
 10. Bodön saaren erottaa Pirttisaaresta vain kapea salmi ja esimerkiksi hirvet ja peurat uivat monesti saaresta toiseen. Lilla Bodön niemeä vastapäätä sijaitsee Långholmen kauniine kalastajien rantapuoteineen. Ruotsinkielen sana bod tarkoittaakin juuri puotia.
 11. Ohitamme Bodön pohjoisrannan ja m/b LauluVeneen sekä Venetaxi.com:in kotisataman kääntyessämme takaisin kohti mannerta.
 12. Tyyrpuurissa (oikealla) näkyy kapeneva lahti, jonka perältä alkaa Porvoonjoen suisto. Sköldvikin öljyjalostamo satamineen näkyy kaukaisuudessa.
 13. Saaristo on monien eläinten koti ja muuttuvat olosuhteet aiheuttavat myös muutosta eläinten käyttäytymiseen. Muun muassa merimetsoja on alkanut keskittyä entistä sisemmäs saaristoa, osittain lisääntyneestä merikotkapopulaatiosta johtuen. Skata Ledholmen-saaren viereinen luoto on merimetsojen valtakuntaa, nousten aavemaisen valkoisena, satojen merimetsojen kansoittaessa sen kallioita ja kuivuneita puita.
 14. Saavumme takaisin Kalkkirantaan, josta matka kotiin jatkuu maantietä pitkin.

HUOM!
Lämpötilavaihtelut voivat olla varsin suuria myös kesällä, erityisesti illat ovat viileitä. Ota mukaan lämpimiä vaatteita, sillä saaristossa ja merellä tuulee lähes aina. Vene on toki osittain katettu, ja tarjoaa suojaa sekä viimalta että sateelta. Suositellaan myös ottamaan vesipullo mukaan. Pirttisaaressa ei ole saatavilla juomavettä yleiseen käyttöön. Myös sadevaatteet ovat suositeltavia, sillä kävelykierros tapahtuu kokonaisuudessaan ulkotiloissa (poikkeuksena mahdolliset käynnit vanhoissa rakennelmissa).
Kaikki käynnit rakennuksissa tai puolustusrakennelmissa tapahtuvat yksinomaan omalla vastuulla. Venetaxi.com ei vastaa mahdollisista esine- tai henkilövahingoista.

Kiertoajelut myös räätälöidysti tarpeittesi mukaan

Mikäli toivoisit yllä mainituista palvelukokonaisuuksista yhdistelmää, tai toiveena on jotenkin muuten räätälöity kierros, älä epäröi kysyä tarjousta!

Huomioithan, että kohtuullista lisämaksua vastaan myös yllä mainittuihin voidaan lisätä pysähdyksiä ja käyntikohteita. Voit myös esimerkiksi yhdistää saaristokierroksen esimerkiksi geokätköilyyn. Kätköilyn ajaksi vene siirtyy odottamaan sovittuun paikkaan, tai sitten tehdään lyhyitä siirtymiä saarihyppelynä. Odotustaksa paikalla tapahtuvaan odottamiseen on 60 € / h (sis. alv. 10 %) ja siirtymisistä veloitetaan siirtoajon hinta, alkaen 90 € / h (sis. alv. 10 %) (tyhjänä tapahtuvat siirtymät).

Jos haluat yhdistää useamman pysähdyksen tai käyntikohteen, se onnistuu myös. Esimerkiksi Norrkullalandetissa (kuvassa) on useita geokätköjä. Pirttisaaren matka voidaan tehdä myös kätköilymatkana, jolloin meno- tai paluumatkalla voidaan poiketa Norrkullalandetissa (tai muissa kätkösaarissa).

Räätälöimme mielellämme juuri sinulle sopivan kokonaisuuden, mukavaan tarjoushintaan!